Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 13 december 2019

Veel Lof voor de Kulturele Raad, maar geen meerjarige subsidie

Tijdens de commissie vergadering had D66 een balletje opgegooid om met alle lof voor Stichting Cultuurbeleving Hillegom en de (huur)overeenkomst voor vijf jaar door te pakken en ook de subsidie meerjarig vast te stellen. Voor gemeente en stichting gemakkelijker, omdat dan het hele circus van aanvragen beperkt kan blijven tot het jaarlijks langslopen van de afspraken. Samen met Bloeiend Hillegom dienden wij daar gisteren een motie voor in, meerjarige subsidies voor de Kulturele Raad, en in het verlengde daarvan ook voor de muziekschool en de bibliotheek. De drie grote culturele instellingen van Hillegom die met verve werk maken van een bloeiend cultureel leven in Hillegom. De gemeente Hillegom hecht grote waarde aan een vitaal cultureel leven in het dorp en de Hillegomse samenleving, heeft daar ook beleid voor waar drie grote culturele organisaties een substantiële en stabiele bijdrage aan leveren. Dat werd door de raad niets op afgedongen.

En waar oa. het CDA tijdens de commissie nog wel voelde voor een meerjarige subsidie was daar tijdens de raadsvergadering niets meer van te merken. De partij zette, samen met de verantwoordelijk (CDA) wethouder Van Trigt en de fracties van BBH en VVD  de lof niet om in een waardering met een meerjarige subsidie. De partijen en college wilde de handen vrijhouden om als dat nodig is te kunnen bezuinigen op deze culturele subsidies.

Geen financiële zekerheid voor de drie instellingen dus, wat nu net de reden was om de motie in te dienen.

De stichting heeft nu dus niets dan lof en een huurovereenkomst voor vijf jaar, maar geen zekerheid dat ze ook subsidie krijgen om de gemeente de komende vijf jaar ook de huur te kunnen voldoen aan diezelfde gemeente.